Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Grote kans dat de hypotheekrente de komende weken daalt
De hypotheekrente voor leningen met een rentevaste periode van 10 jaar zou weleens verder kunnen gaan dalen. Als je kijkt naar de 10-jaarsrente op de kapitaalmarkt, dan zie je dat deze de afgelopen weken verder is gedaald.
De hypotheekrente volgt dan doorgaans met enige vertraging. Maar dat is tot nog toe niet gebeurd, blijkt uit onderstaande grafiek van Van Bruggen Adviesgroep.
Voor huizenbezitters die azen op een nog lagere rente, kan het dus profijtelijk zijn om nog even te wachten. Het risico is daarbij wel dat de kapitaalmarktrente ondertussen weer gaat stijgen en de verlaging van de hypotheekrente uitblijft.
Lees hier de volledige analyse over de hypotheekrente op Business Insider.
2. Britse bookies zien het somber in voor Theresa May
Op basis van weddenschappen die bij gokbedrijf William Hill worden afgesloten, is de kans zeer groot dat de Britse premier Theresa May komende dinsdag geen steun vindt in het Britse parlement voor haar Brexit-plan. Dat zegt hoofd communicatie Rupert Adams William Hill tegen de NOS.
Maandag zal May nog een laatste oproep doen aan het parlement, waarin ze betoogt dat de Brexit mogelijk niet doorgaat als haar deal niet wordt gesteund.
3. Rechtszaak tegen KLM op beleid rond no show
De Consumentenbond begint een rechtszaak tegen KLM om het no show-beleid van de luchtvaartmaatschappij. KLM verklaart een retourticket ongeldig als een passagier bij een onderdeel van de vlucht niet komt opdagen. Wie alsnog gebruik wil maken van de vlucht, kan volgens de bond op forse extra kosten rekenen.
"Een heel lucratief verdienmodel", noemt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, het. Want KLM retourneert het geld voor de niet-gebruikte stoel niet, maar kan deze wel opnieuw verkopen. De bond wil via de rechter proberen de no show-voorwaarden nietig te laten verklaren. Dat probeerde ze eerder in gesprekken met KLM te doen, maar dat leverde niets op.
Lees in dit artikel over 'retourticket als enkeltje gebruiken' meer over no show en de gevolgen.
4. Deurwaarders willen zelf ook van 'incassobonus' af
Gerechtsdeurwaarders zijn zelf ook niet tevreden met een nogal dubieuze bonusconstructie. Hierbij krijgen deurwaarders opdrachten van energiebedrijven of zorgverzekeraars. De kosten die ze rekenen voor 'ambtshandelingen' komen voor rekening van de schuldenaren, en worden vervolgens doorgesluisd naar de opdrachtgevers als vergoeding voor het aanbrengen van de opdracht.
Website Follow The Money berichtte hier als eerste over. Na kritiek op deze praktijk van toezichthouder Bureau Financieel Toezicht geeft de beroepsorganisatie KBvG tegenover het FD aan dat men zelf ook van deze contracten af wil.
5. Sluiting overheid doet populariteit Trump geen goed
De voortslepende sluiting van delen van de overheid, waarmee president Donald Trump het Congres onder druk zet om zijn muur met Mexico te financieren, doet de Amerikaanse president geen goed. Iets meer dan de helft van de Amerikanen (53 procent) geeft Trump de schuld van de 'shutdown'.
De muur zou volgens de president de crisis aan de grens met Mexico moeten bezweren, maar bijna de helft van de Amerikaanse bevolking vindt dat er geen sprake is van een crisis.
6. Politieke crisis in Griekenland om Macedonië
De Griekse premier Alexis Tsipras geldt sinds de eurocrisis van 2012 als een overlevingskunstenaar. Deze week mag hij weer aan de bak: Tsipras wil een vertrouwingsstemming in het parlement houden, na het vertrek van zijn coalitiepartner uit de regering. Die was het niet eens met de deal die Tsipras sloot waarbij de Balkan-staat Macedonië zich de Republiek van Noord-Macedonië mag noemen. Rechtse nationalisten in Griekenland zien dit als bedreigend voor de Griekse soevereiniteit.
7. Twentse batterijcampus van voormalig Booking-topman komt er toch niet
Kees Koolen, oud-topman van Booking.com, is weg als CEO bij de Nederlandse accumaker Lithium Werks. En dat betekent dat de grote onderzoekscampus in Twente er voorlopig niet komt. Daardoor loopt de regio 2.000 tot 3.000 banen mis.
Koolen wilde in Nederland blijven met Lithium Werks, terwijl de Amerikaanse investeerders het hoofdkantoor naar de VS wilden verplaatsen. "Dat is het hele verhaal", zegt Koolen tegen Tubantia. "Maar mijn plan om in Twente de batterij-industrie te vestigen, staat recht overeind. Het zal alleen een stuk langzamer gaan dan met Lithium Werks de bedoeling was."
8. Klaas Dijkhoff zet discussie over klimaatakkoord op scherp
Nederland moet geen 'lichtend voorbeeld' zijn qua klimaatpolitiek. En D66-leider Rob Jetten is een drammer. Met die woorden zette VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het klimaatoverleg afgelopen weekend op scherp.
Coalitiegenoten D66 en ChristenUnie zijn kritisch en zien de woorden vooral als verkiezingstaal in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. De voorzitter van de groene VVD'ers keurt de boodschap van Dijkhoff niet goed. "Hij had moeten zeggen dat het klimaatakkoord een uitdaging is."
9. Muntjes van de Trevi-fontein: naar katholieken of naar betere wegen?
In Rome is het hommeles om de muntjes die toeristen in de beroemde Trevi-fontein gooien. De hoop dat hun wensen uitkomen, levert de Italiaanse hoofdstad elk jaar 1,5 miljoen euro op. Dat bedrag gaat traditioneel naar de katholieke liefdadigheidsinstelling Caritas, die daar de minderbedeelden mee helpt.
Maar nu heeft burgemeester Virginia Raggi andere plannen met het geld. Vanaf april moet de vervallen infrastructuur er mee worden opgekalefaterd. Maar krantenkoppen als 'Geld afgepakt van de armsten' en een socialmediacampagne tegen de nieuwe bestemming, zouden wel eens roet in het eten kunnen gooien.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:
- 6 stappen om je financiën op orde te brengen – hoe zit het met je vaste lasten, spaargeld, leningen en pensioen?
- Ivanka Trump wordt genoemd als mogelijke president van de Wereldbank
- Dit zijn de meest punctuele vliegmaatschappijen ter wereld – KLM zit net in de top 10